Karta Stäng  
Personinfo Stäng  
Information Stäng  
Källor och referenser Stäng  
  English
 
FöregÃ¥ende sida Sida 210 Nästa sida Mindre font större font Utskriftvänlig version  
Det andra kriget mellan Ryssland och Persien ägde rum vid slutet av Katarina II:s regeringstid. Detta krig startade på grund av provokationer från Persiens kung Agha Muhammed Khan Ghadjar som hade anfallit Georgien och lagt staden Tbilisi i ruiner. Tsarinnan Katarina II skickade en armé under ledning av Valerin Zoubof till Georgiens undsättning. Detta krig gjorde att Georgien, några år senare (1801), annekterades till det ryska imperiet.

Katarina II hade t.o.m. vid en tidpunkt planerat att blanda sig i den armeniska frågan och bad Souvarof att förbereda en plan för att få Armenien under ryskt beskydd. 10 Denna plan blev ett allvarligt diskussionsämne mellan Katarina II och hennes närmaste man Potemkin och det var t.o.m. beslutat att Potemkin, efter planens förverkligande, skulle bli härskare i Armenien. Dessa förberedelser utvidgades 11 t.o.m. men som vi vet så följdes inte heller denna plan då Rysslands framfart stoppades vid Georgiens gränser år 1797.

Det tredje rysk-persiska kriget, som rasade mellan 1803 och 1807, startades av perserna som försökte återerövra Georgien. Den ryska armén, under ledning av den georgiske befälhavaren Tsitsianof, körde tillbaka den persiska armén som leddes av prins Abbas Mirza. Tsitsianof fortsatte kriget efter att ha intagit staden Gandja och anföll Persien. Han lyckades krossa den persiska armén vid floden Aras i närheten av Nakhichevan (juni 1804) men kunde inte inta Jerevans fästning som försvarades modigt av perserna och tatarerna.

År 1805 erövrade ryssarna de två platserna Shushi och Nokha nästan utan någon strid genom förhandlingar med Khanerna i Karabakh och Shahi. År 1806 förberedde sig Tsitsianof för att göra samma sak med Baku men Khanen där lyckades, under förespeglande av förhandlingar, lura honom i bakhåll och mörda Tsitsianof.

Efter ett kort uppehåll 1807-1809 startades kriget återigen, ett krig som nu var både mot Persien och det ottomanska imperiet. 13 Ryssarna, under ledning av den berömde befälhavaren Yermolof, lyckades inta staden Akhalkalaki vilken turkarna försvarade. Sedan, i en avgörande strid vid Aras strand, på en plats vid namn Aslandoz lyckades ryssarna åsmaka prins Abbas Mirza en tung förlust.

Den 24 oktober 1813 undertecknade Persien Golestan-avtalet enligt vilket perserna avsade sig rätten till Georgien och överlät Azerbajdzjan och Karabakh till ryssarna.

Ryssarna hade tidigare under sitt avancemang söderut tagit kontrollen över armeniska bosättningar i norra Balkan, norra Kaukasus och Hashtarkhan, men med annekteringen av Georgien och Karabakh till sitt territorium hade de nu även tagit kontrollen över en del av norra Östarmenien (provinserna Lori, Dilidjan och Nagorno Karabakh). Dock var större delen av Östarmenien, bl.a.. Jerevan och Nakhichevan, fortfarande i Persiens ägo.