Karta Stäng  
Personinfo Stäng  
Information Stäng  
Källor och referenser Stäng  
  English
 
Index

Armenien

Urartus civilisation

Segern för Självständighet

Dynastin Artashesian på Armeniens tron

Armenien mellan Rom och arsaciderna

Antagandet av Kristendomen

Försvaret av kristendomen

Armenien under dynastin Bagratounian

Kilikien - Den Nya Armenien

Armenien under turaniskt styre

Armeniens renässans eller återuppståndelse

Östfrågan

Ryssland i Kaukasus

Den armeniska frågan

Kamp på två fronter

Tsarryssland mot armenierna

Ungturkarnas revolution och det armeniska folket inför det första världskriget-

Första världskriget

Armeniens återuppståndelse

Armenien på väg mot självständighet, 1918

- Armenien på väg mot självständighet, 1918

Östarmenien

Västarmenien

De hoppfulla åren (1914-1917)

"Hopp och känslor", (mars-oktober 1917)

Bolsjevikrevolutionen och Armenien

Transkaukasus i drift (november 1917- mars 1918)

Dilemman (mars-april 1918)

Krig och självständighet (april-maj 1918)

Republikerna Georgien, Azerbajdzjan och Armenien

Supplikanterna (juni-oktober 1918)

Sammanfattning

Sovjetiska Armenien

Den andra självständiga republiken Armenien

Summa summarum

FöregÃ¥ende sida Sida 84 Nästa sida Mindre font större font Utskriftvänlig version  
Till slut måste man nämna att arabernas styre blev början till stora förändringar, inte bara i Armenien, utan i Mellanösterns alla länder. Araberna som var djupt förälskade i pengar och som inte visste att produktion var den enda verkliga källa till rikedomar misskötte vattenkanalerna som var de livsviktiga ådrorna i alla dessa länders jordbruk. Medan, under perioden från arsaciderna ända till sassaniderna, skötsel av dessa kanaler var en de viktigaste sysselsättningarna hos dessa nationer som hade tagit över kontrollen över mellanöstern, förstördes nu dessa kanaler. I vilket fall som helst innebar arabernas styre inget annat än ett olyckligt öde då det efterföljdes av turaniernas invasion och dessa slog den avgörande dödsstöten mot detta områdes produktivitet och fruktbarhet, något som de utförde genom stora massakrer på områdets befolkning och vid vissa tillfällen en fullständig ödeläggelse av bevattningskanalerna vilket förvandlade några av jorden rikaste områden till torra, ofruktbara ödemarker.

Sociala aspekter

Armeniens sociala uppbyggnad kunde under alla dessa sekler bibehålla sin organisation och sammanhållning, så att samma utseende som den hade fått under arsacidernas tid kunde fortsätta även under de kommande åren under sassanidernas och sedan arabernas styre. Den fortsatte även under dynastin Bagratounian och ändrades endast först efter 1000-talet, d.v.s. vid turaniernas invasioner.

Markerna, förutom de vida markerna som tillhörde kyrkan, ägdes av adeln medan byborna, utan att äga någonting själva, jobbade på deras ägor som "torpare".

Landets organisation var ett totalt feodalt system och vi vet att kännetecknet hos ett feodalt land är att samhället inte bestod av personer med gemensamma intressen utan av grupper med rättigheter och privilegier byggda på ett hierarkiskt system. Laurent skriver: "Rättigheter och privilegier i det armeniska samhället tillhörde dem som ingick i den feodala (d.v.s. adeln) armén. Och eftersom allas rättigheter baserades på den nedärvbara marken så var deras rättigheter i proportion med markens storlek." 68

Markerna var ej jämnt fördelade mellan dessa markägare och detta medförde tre distinkta klasser som adeln indelades i: först bland dessa var den minsta adeln, bestående av de s.k. azatani-erna (fria män) och sepouh-er vars medlemmar ägde ett litet samhälle eller by.

Något högre än dessa fanns baronen eller "nakhararen" som förutom sina speciella ägor hade rätten till kontroll över ett område, vars mindre adel lydde honom och räknades till hans undersåtar, och egentligen utgjorde hans armé. Dessa nakhararer utgjorde kärnan i Armeniens feodala system. 69 Var och en av dem regerade över den lägre adeln som betraktade honom som sin naturliga regent och militära ledare. Dessa feodala soldater som samlades runt en nakharar uppgick till några hundra ryttare. Och om denna nakharar skulle behöva fler soldater måste han använda sina bönder eller kalla in sina undersåtars bönder och på detta sätt kunde de samla en grupp som betraktades som gerillakrigare.